BMW:n myynti Kiinassa laski alimmalle tasolle viiteen vuoteen 2025 alussa, kun globaali myynti laski 1,4 %. Sähköautojen kysyntä kasvoi Euroopassa 64,2 %.
BMW:n myynti Kiinassa laski vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä viiden vuoden alimmalle tasolle. Saksalainen autovalmistaja ilmoitti 1,4 prosentin laskusta maailmanlaajuisessa myynnissään, mikä johtui erityisesti heikentyneestä kysynnästä Kiinassa.
Yhtiö toimitti ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhteensä 586 149 ajoneuvoa. Euroopassa myynti kasvoi 6,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mutta Kiinassa se romahti 17,2 prosentilla. Tämä on BMW:n huonoin ensimmäisen neljänneksen tulos Kiinassa vuoden 2020 jälkeen.
Saksassa myynti laski 1,3 prosenttia, kun taas Amerikassa ja Yhdysvalloissa se nousi 5,4 ja 4,1 prosenttia. BMW kohtaa Kiinassa kovan kilpailun paikallisten valmistajien, kuten BYD:n, kanssa. Kysyntään on vaikuttanut myös maan kiinteistömarkkinoiden kriisi ja sen aiheuttamat taloudelliset seuraukset.
Muut eurooppalaiset autovalmistajat, kuten Porsche, Mercedes-Benz ja Volkswagen, kärsivät samanlaisista myyntilaskuista Kiinassa,
kertoo raportti.
Positiivisena tekijänä BMW:n sähköajoneuvojen kysyntä kasvoi Euroopassa 64,2 prosenttia vuoden takaisesta. Maailmanlaajuisesti yhtiö toimitti asiakkaille 109 516 täyssähköistä BMW-, MINI- ja Rolls-Royce -ajoneuvoa, mikä on 32,4 prosentin nousu.
Jochen Goller, BMW:n hallituksen jäsen, totesi:
"Yksi kolmesta Euroopassa myydystä MINI-mallista ja yli joka toinen Kiinassa myyty MINI oli täyssähköinen. Olemme luottavaisia erityisesti kotimarkkinoidemme Saksan vahvan tilauskasvun ansiosta."
BMW:n sähköautomenestys erottuu muiden valmistajien haasteista siirtyessä pois polttomoottoriautoista. Euroopan yritykset ovat kritisoineet muuttuvia päästötavoitteita, riittämättömiä tukia, halvempien kiinalaisten kilpailijoiden painetta ja latausinfrastruktuurin hidasta kehitystä.
Myös muut yritykset, kuten Ruotsin Volvo ja Saksan Porsche, ovat joutuneet lieventämään sähköautotavoitteitaan. BMW:n tilannekuva julkistettiin juuri ennen Yhdysvaltain presidentin Trumpin uusien autotullien voimaantuloa.
Viime viikolla Trump ilmoitti 25 prosentin tulleista tuontiautoihin, ja autonosia koskevat tariffit astuvat voimaan 3. toukokuuta. BMW arvioi maaliskuussa The Wall Street Journalille, että Yhdysvaltojen, Kiinan ja EU:n välisten kauppajännitteiden odotetaan vaikuttavan yhtiön tulokseen noin 987 miljoonan euron verran tänä vuonna.
Autovalmistajilla on kolme vaihtoehtoa: kattaa Yhdysvaltoihin toimittamisen aiheuttamat kustannukset, keskeyttää viennin maahan tai siirtää tuotanto Yhdysvaltoihin. Viimeinen vaihtoehto sopisi Trumpin hallitukselle, mutta asiantuntijat epäilevät sen käytännön toteutettavuutta.
Trumpin kauppapolitiikan epävakaus ja mahdollinen talouden taantuma, joka voi heikentää investointeja ja kulutusta, lisäävät yritysten epävarmuutta toimintojen uudelleenjärjestelystä.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.