Britannian valtiovarainministeri Rachel Reeves esittelee "radikaalin uudistuksen" byrokratian vähentämiseksi ja yritysten kustannusten leikkaamiseksi. Uudistukset keskittyvät sääntelyn tehostamiseen ja investointien edistämiseen.
Britannian valtiovarainministeri Rachel Reeves on esittänyt "radikaalin uudistuksen" byrokratian vähentämiseksi ja yritysten kustannusten leikkaamiseksi. Reeves on tarkoituksenaan tavata sääntelyviranomaisia maanantaina esitelläkseen "toimintasuunnitelman", jonka tavoitteena on vähentää byrokratiaa ja tehostaa sääntelyä. Tiedote tästä julkaistiin Britannian valtiovarainministeriön toimesta sunnuntaina.
Suunnitelman mukaan hallitus aikoo vähentää sääntelyviranomaisten määrää, yksinkertaistaa ympäristösäädösten soveltamista suurissa hankkeissa sekä leikata "kalliiksi koettua byrokratiaa". Tähän sisältyy muun muassa satojen sivujen ohjeistusten poistaminen, jotka liittyvät esimerkiksi lepakkokantojen suojeluun.
Uudistuksen yhteydessä sääntelyviranomaiset ovat sopineet 60 toimenpiteestä, joiden tavoitteena on parantaa yritysten toimintaympäristöä. Näihin kuuluu muun muassa uusien lääkkeiden nopeampi markkinoille pääsy sekä asuntolainasääntöjen yksinkertaistaminen. Valtiovarainministeriön mukaan nämä toimet edistävät investointeja, työpaikkojen luomista ja kansalaisten ostovoiman parantamista.
"Byrokratian vähentäminen ja tehokkaamman järjestelmän luominen lisäävät investointeja, luovat työpaikkoja ja parantavat kansalaisten taloudellista tilannetta," Reeves totesi.
Reevesin ilmoitus tuli vain päiviä sen jälkeen, kun pääministeri Keir Starmer lupasi uudistaa Britannian "liian varovaisen ja tehottoman julkisen hallinnon". Starmer ilmoitti viime viikolla aikovansa lakkauttaa Englannin julkisen terveydenhuollon valvontaelimen sekä yhdistää maksujen valvontaviranomaisen tehtävät maan pääasialliseen rahoitussääntelyviranomaiseen.
Starmerin johtama työväenpuolueen hallitus nousi valtaan heinäkuussa 2024 lupauksillaan elvyttää talouskasvua ja parantaa elintasoa pitkän talouden heikkenemisen jälkeen. Vaikka hallitus sai alun perin laajan kannatuksen, sen suosio on laskenut nopeasti, kun hallitus on kamppaillut säästöjen löytämisen ja talouskasvun edistämisen välillä.
Viime kuukausina julkaistussa Ipsos-kyselyssä 48 prosenttia brittiläisistä ilmaisi tyytymättömyytensä hallituksen toimintaan, kun taas 49 prosenttia uskoi hallituksen taloussuunnitelmien vaikuttavan negatiivisesti maan talouteen.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.