Elon Musk -yhteydet ja AI:n väärinkäyttö ovat yritysten suurimmat mainehaitat 2025, kertoo uusi tutkimus. Yli 100 johtajan mukaan nämä uhkaavat yritysten mainetta erityisesti epävarmassa maailmantilanteessa.
Yritysten maineelle suurimmat uhat vuonna 2025 liittyvät tekoälyn väärinkäyttöön sekä Elon Muskiin liittyviin yhteyksiin, kuten uusi tutkimus osoittaa. Yli 100 kansainvälisen johtajan ja asiantuntijan tekemä selvitys korostaa näiden tekijöiden aiheuttamaa merkittävää riskiä yritysten imagolle.
Tekoälyn väärinkäyttö on suurin yksittäinen uhka. Raportin mukaan yritykset, jotka liittyvät jollakin tavalla tekoälyn haitalliseen tai harhaanjohtavaan käyttöön – kuten syväväärennösten luomiseen – kohtaavat erityisen suuren maineriskin. Tällaiset käytännöt liittyvät usein väärien tietojen levittämiseen ja julkisen mielipiteen manipuloimiseen. ”Tekoäly voi aiheuttaa yrityksille peruuttamattomia seurauksia, jos sitä ei hallita asianmukaisesti”, raportissa lainataan nimeämätöntä asiantuntijaa.
Global Risk Advisory Council -neuvosto varoittaa, että tekoälyn käytön sääntelyn puute antaa epärehellisille yrityksille etulyöntiaseman, kun taas varovaisesti toimivat organisaatiot joutuvat usein kärsimään. Lisäksi raportissa korostetaan, että tekoälyn aiheuttamat maineriskit todennäköisesti kasvavat tulevina vuosina.
Elon Muskiin liittyvät yhteydet nostivat hänet listan toiseksi. Teslaa ja SpaceX:ää johtava miljardööri Elon Musk on noussut merkittäväksi maineriskitekijäksi yrityksille. Lähes 30 % neuvoston jäsenistä pitää Muskiin liittymistä tai hänen julkista kritiikkiään erityisen uhkaavana yritysten imagolle.
Musk, joka tunnetaan myös sosiaalisen median alustan X (ent. Twitter) omistajana, on herättänyt laajaa keskustelua poliittisista kannanotoistaan ja kiistanalaisista päätöksistään. Hänen yhteytensä entiseen Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin sekä DOGE-kryptovaluutan epäviralliseksi johtajaksi nouseminen ovat lisänneet häneen kohdistuvaa negatiivista huomiota.
Muita merkittäviä riskejä ovat yritysten perääntyminen monimuotoisuuteen, tasa-arvoon ja osallisuuteen (DEI) liittyvistä sitoumuksista sekä kilpailun rajoittaminen ja hintojen vääristely. Raportissa korostetaan, että DEI-kysymyksissä perääntyminen on erityisen merkittävä uhka Yhdysvalloissa ja Euroopassa.
”Johtajien on syytä ymmärtää: Jos sidosryhmien luottamus menetetään näissä kysymyksissä, sitä ei helposti saada takaisin”,
Global Situation Roomin presidentti Brett Bruen totesi raportissa.
Yritysten maineella on suora vaikutus niiden menestykseen, kuten Teslan esimerkki osoittaa. Yhtiön osakkeen arvo on laskenut merkittävästi vuoden 2024 lopusta lähtien, ja sen toimintaa on kohdannut laajaa kritiikkiä erityisesti Yhdysvalloissa.
Raportin mukaan 86 % Global Risk Advisory Councilin jäsenistä uskoo, että maineriskit lisääntyvät seuraavan vuosineljänneksen aikana. Neuvosto seuraa tarkasti erityisesti teknologiaan, DEI-kysymyksiin ja geopoliittiseen epävarmuuteen liittyviä riskejä.
”Yritysten on sopeuduttava nopeasti muuttuviin sosiaalisiin, poliittisiin ja kuluttajien odotuksiin”, Global Risk Advisory Councilin uusi puheenjohtaja Isabel Guzman korosti. Hänen mukaansa nykyinen ympäristö on erityisen haastava, ja muutoksiin reagoimisesta tulee yhä tärkeämpää.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.