Yhdysvaltojen ja EU:n välisen tariffisopimuksen lähestyessä EU on huolissaan kattavan kaupankäyntisopimuksen neuvotteluista ja tulevista suhteista.
Yhdysvallat ja EU ovat lähellä alustavaa sopimusta tariffikiistassa, mutta Euroopan unioni on huolissaan laajemman kaupallisen sopimuksen neuvotteluista ja siitä, mitä tulee seuraavaksi.
Yhdysvallat on asettanut 50 prosentin tullit EU:n teräs- ja alumiinituotteille, 25 prosentin autotuotteille sekä 10 prosentin kaikille EU:n tuontituotteille. Tämä on jatkunut maaliskuun puolivälistä lähtien.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi torstaina:
"Työskentelemme tauotta alustavan sopimuksen löytämiseksi Yhdysvaltojen kanssa – pitääksemme tullit mahdollisimman alhaisina ja tarjotaksemme yrityksille tarvittavan vakauden. Emme kuitenkaan ole naiiveja. Tiedämme, että suhteet Yhdysvaltoihin eivät välttämättä palaa entiselleen."
EU odottaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöstä, koska hänen pöydällään on EU-Yhdysvallat-kauppasopimus, jonka tarkoituksena on ratkaista tariffiriita. Tiedot perustuvat kauppaministeri Howard Lutnickin kommentteihin Yhdysvaltain mediassa.
Vaikka kehysraja näyttääkin olevan saavutettavissa, se on vain ensimmäinen askel kohti kattavampaa kauppasopimusta. Eurooppalaisia huolestuttaa, mitä tulee tämän jälkeen.
14. heinäkuuta EU:n kauppaministerit kokoontuvat keskustelemaan suhteistaan Yhdysvaltoihin. Eräs EU-diplomaatti sanoi: "Vaikka kauppasopimus syntyisikin, se ei todennäköisesti olisi tämän asian loppu. Kauppasuhteet Yhdysvaltoihin ovat muuttuneet hauraiksi ja arvaamattomiksi."
Komissio on pitkään kannattanut nollatullitarjousta kaikille teollisuustuotteille molemmin puolin Atlanttia, mutta nyt se on päätynyt 10 prosentin perustulliin EU:n tuotteille Yhdysvalloissa. Poikkeuksia voidaan tehdä lentokoneisiin ja alkoholijuomiin, mutta neuvottelut muista strategisista sektoreista, kuten autoista, alumiinista, teräksestä ja lääkkeistä, ovat edelleen hidastuksissa.
Eräs EU-diplomaatti totesi, että jäsenvaltiot eivät ole tyytyväisiä alustavaan sopimukseen, joka nyt näyttää olevan mahdollinen. "Useimmat odottavat sopimuksen, mutta jos se ei paranna Euroopan asemaa entisestään ja tullit nousevat, se vaikuttaa negatiivisesti EU:n ja Yhdysvaltojen väliseen kauppaan," hän sanoi.
Toinen diplomaatti ennusti vaikeita neuvotteluja 27 EU-maan kesken. Kun alustava sopimus hyväksytään, jokainen maa arvioi laskimella, miten sen talouteen vaikuttaa ja mitä täytyy neuvotella laajemmassa sopimuksessa rajoittaakseen kauppaan kohdistuvia negatiivisia vaikutuksia.
Lyhyellä aikavälillä jännitteet voivat kiristyä siitä, pitäisikö EU:n toteuttaa 21 miljardin euron vastatoimeluettelo Yhdysvaltain tuotteita vastaan. Saksan ja Italian kaltaiset maat, jotka ovat erityisen riippuvaisia kaupasta Yhdysvaltojen kanssa, suosivat joustavaa lähestymistapaa. Ranska sen sijaan haluaa näyttää vahvuutta.
Toinen vastatoimeluettelo on ilmeisesti myös valmis. Diplomaattien mukaan komission ehdottama 95 miljardin euron arvo Yhdysvaltain tuotteista on vähennetty. Komissio kuitenkin korostaa, että sen toteuttamisesta ei ole vielä tehty päätöstä.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.