Euroopan komissio ilmoitti 200 miljardin euron investoinnista tekoälyyn, mukaan lukien 20 miljardia € tekoälygigatehtaille. Tavoitteena on edistää monimutkaisten tekoälymallien kehittämistä ja vahvistaa Euroopan.
Euroopan unioni on päättänyt vahvistaa merkittävästi asemaansa tekoälyn (AI) alalla. Pariisissa pidetyssä AI Action Summit -kokouksessa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti, että EU mobilisoi 200 miljardia euroa investointeihin tähän avainteknologiaan. Tästä summasta 20 miljardia euroa on varattu erityisesti niin kutsuttujen tekoälygigatehtaiden rakentamiseen, jotka mahdollistavat yrityksille kehittyneimpien tekoälymallien kouluttamisen.
Tämä askel seuraa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin viimeaikaista ilmoitusta, jossa hän esitti suunnitelman investoida 109 miljardia euroa tekoälyprojekteihin Ranskassa. Macron vertasi tätä aloitetta Yhdysvaltojen "Stargate"-ohjelmaan, jota OpenAI tukee 500 miljardin dollarin investoinnilla. Von der Leyen korosti, että EU:n tavoitteena on tehdä tekoälystä "voima hyvälle ja kasvulle".
"Eurooppalainen lähestymistapamme perustuu avoimuuteen, yhteistyöhön ja erinomaiseen osaamiseen. Mutta meidän on vahvistettava sitä entisestään. Siksi yhdessä jäsenvaltioiden ja kumppaneiden kanssa mobilisoimme ennennäkemättömän pääoman InvestAI-ohjelman kautta eurooppalaisia tekoälygigatehtaita varten", von der Leyen lisäsi.
Viime kuussa vastavalittu Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti yhteisestä hankkeesta OpenAIn, Oraclen ja Softbankin kanssa, jonka tavoitteena on investoida satoja miljardeja dollareita tekoälyinfrastruktuuriin Yhdysvalloissa. Tämä tiimi aikoo perustaa erillisen yrityksen, joka investoi välittömästi 100 miljardia dollaria (96 miljardia euroa) ja kasvattaa investoinnin 500 miljardiin dollariin (480 miljardia euroa) seuraavien neljän vuoden aikana.
Euroopan komissio ilmoitti joulukuussa jo seitsemän ensimmäisen tekoälytehtaan perustamisesta ja esittelee pian seuraavat viisi. Gigatehtaat varustetaan noin 100 000 viimeisimmän sukupolven tekoälypiirillä, mikä on neljä kertaa enemmän kuin nykyisissä tekoälytehtaissa. Tavoitteena on mahdollistaa yrityksille, myös pienille, pääsy laajamittaisiin laskentaresursseihin tulevaa kehitystä varten.
Ranskalainen tekoälykehittäjä Mistral AI varoitti viime vuonna supertietokonelaitteiden suuresta kysynnästä mallien kouluttamiseen. InvestAI-ohjelman rahoittamat gigatehtaat tavoittelevat maailman suurinta julkis-yksityistä kumppanuutta luotettavan tekoälyn kehittämiseksi.
Tekoälygigatehtaiden rahoitus tulee olemaan yhdistelmä avustuksia ja pääomasijoituksia, ja siitä tulee pilottitapaus strategisille teknologioille EU:n kilpailukykykompassin puitteissa, kasvun vahvistamiseksi suunnitellussa strategiassa.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.