EU-komissio valmistelee 'hyvin mitoitettuja' vastatoimia Yhdysvaltojen tariffien johdosta. Kauppajännitteet kiristyvät, kun EU odottaa Yhdysvaltojen vastatariffeja ja harkitsee omia toimiaan, mukaan lukien mahdollisia palveluihin kohdistuvia toimia.
Euroopan komissio valmistelee tarkasti mitoitettuja vastatoimia Yhdysvaltojen asettamille tulleille. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona 25 prosentin tulleista autojen maahantuontiin Yhdysvaltoihin.
Euroopan komissio ilmoitti torstaina odottavansa Yhdysvaltojen vastaavia tulleja, jotka astuvat voimaan ensi viikolla, ennen kuin se päättää vastatoimista. Komission tiedottaja Olof Gill korosti, että EU on valmis antamaan järeän, suhteellisen ja ajallaan määritellyn vastauksen, mikäli Yhdysvallat jatkaa epäreiluja ja vastatuottavia toimenpiteitä. Hän ei kuitenkaan voinut määrittää EU:n toimien tarkkaa aikataulua ennen Yhdysvaltain tullien voimaantuloa 2. huhtikuuta.
Yhdysvallat on jo asettanut tullit teräkselle ja alumiinille. Keskiviikkona julkistetun 25 prosentin autotullin lisäksi vastaavat tullit kohdistuvat EU:hun 2. huhtikuuta. Ei ole kuitenkaan vielä selvää, kohdistuuko nämä tullit yksittäisiin Euroopan maihin vai koko EU:hon.
Euroopan komissio aikoo keskustella jäsenvaltioiden kanssa Yhdysvaltain tuotteista, jotka on ollut keskeytettyjen tullien kohteena vuodesta 2018 lähtien. Tämä liittyy EU:n ja Trumpin ensimmäisen hallituksen väliseen kauppakiistaan teräs- ja alumiinitulleista. Lisäksi komissio harkitsee toista Yhdysvaltain tuotteiden listaa osana laajempaa vastatullipakettia, jonka odotaan astuvan voimaan huhtikuun puolivälissä.
Eräs EU-virkamies kertoi kuitenkin, että EU ei tyydy näihin kahteen listaan. Kun Washington julkistaa vastaavat tullit ensi viikolla, liitto saattaa joutua vastaamaan lisätoimenpitein.
"Emme ole vielä julkistaneet mitään palveluihin tai pakotteiden vastaisiin työkaluihin liittyen,"
virkamies sanoi.
Tähän mennessä teräkselle ja alumiinille asetetut vastatoimet ovat kohdistuneet vain amerikkalaisiin tuotteisiin. Kuitenkin vuonna 2023 Yhdysvalloilla oli EU:n kanssa 109 miljardin euron palvelukauppaylijäämä. Vastatoimien laajentaminen palveluihin merkitsisi merkittävää kiristymää EU:n ja Yhdysvaltojen välisissä kauppajännitteissä.
EU:n vuonna 2023 hyväksymää, mutta koskaan käyttämätöntä pakotteiden vastaista työkalua pidetään eräiden asiantuntijoiden mukaan kaupankäynnin "ydinaseena". Se antaisi EU:lle mahdollisuuden asettaa toimenpiteitä esimerkiksi immateriaalioikeuksiin tai rajoittaa lisenssejä kolmansia maita vastaan, mikä vahvistaisi liiton asemaa maailmanlaajuisissa kauppakiistoissa.
Autotullien julkistaminen on herättänyt voimakkaita reaktioita EU:ssa. Saksan talousministeri Robert Habeck korosti, että EU:n on annettava selkeä vastaus tulleihin. Hän sanoi:
"Meidän on osoitettava voimaa ja itseluottamusta, mutta samalla tuettava komissiota neuvotteluissa Yhdysvaltojen kanssa, jotta vältytään tullien kierteeltä."
EU:n kauppakomissaari Maroš Šefčovič tapasi tiistaina Washingtonissa Yhdysvaltain kauppaministeri Howard Lutnickin, kauppaedustaja Jamieson Greerin ja Valkoisen talon talousneuvonantaja Kevin Hassettin. Euroopan komission mukaan neuvottelut eivät kuitenkaan tuottaneet toivottuja tuloksia.
Ranskan talousministeri Eric Lombard kommentoi torstaina Ranskan julkisessa radiossa France Interissä Yhdysvaltain autotulleja sanoen:
"Tämä on erittäin huono uutinen ja epäyhteistyöhön tähtäävä teko tilanteessa, jossa yhteistyö on ainoa keino ratkaista ongelma. Olemme hyökkäyksen kohteena: joko annamme sen tapahtua, jolloin tilanne ei koskaan lopu, tai vastaamme, mikä on valitettavasti amerikkalaisten määrittelemä pelin sääntö."
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.