Naiset ansaitsevat EU:ssa keskimäärin 12 % vähemmän kuin miehet. Gender pay gap -analyysi paljastaa eroja eri maissa. Selvitä, missä maissa erot ovat suurimmat ja miksi naiset jäävät palkkauksessa jälkeen.
Huolimatta edistymisestä sukupuolten tasa-arvossa naiset ansaitsevat Euroopan unionissa edelleen 12 % vähemmän kuin miehet. Eurostatin tietojen mukaan naiset ansaitsivat vuonna 2023 keskimäärin vain 88 euroa jokaista miesten 100 euroa kohden. Tämä ero on kaventunut neljän prosenttiyksikön verran vuodesta 2013, mutta se on edelleen merkittävä ongelma.
Gender pay gap, eli palkkaero naisten ja miesten välillä, vaihtelee merkittävästi eri EU-maissa. Luxemburgissa naiset ansaitsevat jopa 0,7 % enemmän kuin miehet, kun taas Latviassa ero on 19 %. Itävallassa ja Tšekissä naiset ansaitsevat 82 euroa jokaista miesten 100 euroa kohden. Jos otamme huomioon Itävallan keskimääräisen kuukausipalkan, joka on 2 000 euroa, naiset ansaitsisivat kuukaudessa 360 euroa vähemmän kuin miehet.
Mielenkiintoista on, että joissakin maissa, kuten Belgiassa, Italiassa ja Romaniassa, ero on alle 5 euroa 100 euroa kohden. Italia kuuluu jopa maihin, joissa erot ovat pienimmät, ja naiset ansaitsevat siellä 98 euroa jokaista miesten 100 euroa kohden. Saksa, joka on viidenneksi paras 31 maasta, naiset ansaitsevat vain 82 euroa jokaista miesten 100 euroa kohden.
Itä- ja Keski-Euroopan maissa palkkaerot ovat yleensä suurempia, kun taas Etelä-Euroopassa, mukaan lukien Italia, Espanja ja Portugali, erot ovat pienimmät. Yllättävää on, että myös Pohjoismaat, jotka ovat tunnettuja tasa-arvopolitiikastaan, ylittävät EU:n keskiarvon.
Miksi naiset ansaitsevat vähemmän? Euroopan komissio tunnistaa neljä pääsyyttä: naisten yliedustus alhaisemmin palkatuilla aloilla, palkatun ja palkattoman työn epätasainen jakautuminen, ns. "lasikatto" ja palkkadiskriminaatio. Naiset työskentelevät usein aloilla, kuten terveydenhuolto, hoiva-ala ja koulutus, jotka on systemaattisesti aliarvostettu. Samalla naiset käyttävät enemmän aikaa palkattomaan työhön, kuten kotitöihin ja lastenhoitoon.
Euroopan unioni pyrkii ratkaisemaan nämä ongelmat palkkatransparenssidirektiivin avulla. Sen tarkoituksena on paljastaa perusteettomat palkkaerot ja edistää oikeudenmukaisempaa palkkausta. Silti on vielä paljon parannettavaa, erityisesti työllisyyden osalta, jossa miesten työllisyysaste on kaikissa 32 Euroopan maassa korkeampi kuin naisten.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.