Teslan romahdus Euroopassa avaa oven Kiinalle: halvat sähköautot vyöryvät markkinoille, kun EU:n teollisuus jää jälkeen. Kiina kasvattaa osuuttaan myös muilla aloilla.
Euroopan markkinoilla Teslan myynnin lasku voi avata oven Kiinan sähköautoille. Yhdysvallat, Britannia ja suuri osa Eurooppaa ovat lisänneet kotimaista tuotantoa tukevia kannustimia, mikä on pakottanut Kiinan kilpailemaan kovemmin kilpailuetujaan säilyttääkseen.
Teslan myynti Euroopan unionissa on romahtanut 58 prosenttia kahdessa kuukaudessa, mikä kertoo eurooppalaisten kuluttajien kääntyneen Elon Muskin yritystä vastaan. Muskin jättämä tyhjiö ei kuitenkaan täyty Renaultin tai Volkswagenin vaan edullisten, usein valtion tukemien kiinalaisten sähköautojen kautta.
Pelkästään helmikuussa lähes 20 000 kiinalaista sähköautoa päätyi Euroopan teille, ohittaen Teslan ja haastattaen paikallisia kilpailijoita. Tämä kasvu heijastaa sitä, kuinka kiinalaiset autovalmistajat ovat kasvattaneet osuuttaan EU:n sähköautomarkkinoista 4 prosentista 19 prosenttiin vain viidessä vuodessa.
Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Elektroniikasta aurinkoenergiaan, tekoälystä muotiin – kiinalaiset yritykset ovat valloittamassa Euroopan markkinoita. Jotkut niistä ovat ansainneet asemansa innovaatiolla ja strategisilla investoinneilla, kun taas toiset luottavat lähinnä nopeaan skaalautumiseen ja epäreiluihin hintasotiin.
Xiaomi hallitsee noin viidesosaa EU:n älypuhelinmarkkinoista budjettilaitteiden ansiosta. BYD:n sähköautojen myynti kasvaa kolminumeroisella vauhdilla, ja yritys on laajentanut Britannian myyntiverkostoaan 14:stä 60:een paikkaan vain vuodessa.
Shein puolestaan laskee lähes 19 miljoonaa aktiivista eurooppalaista käyttäjää ja on rakentanut merkittäviä logistiikkakeskuksia Puolaan ja muualta nopeuttaakseen toimituksia. Jopa alle kaksivuotias Temu-sovellus on noussut EU:n lataustilastojen kärkeen, keräten yli 92 miljoonaa aktiivista käyttäjää erittäin alhaisilla hinnoilla.
Tullit voivat vaikuttaa kovalta vastatoimelta, mutta ne eivät juurikaan hidasta kiinalaisten tuontien kasvua. Viime vuosina sekä idässä että lännessä tulleja on käytetty aseena, mikä on johtanut globaalin kauppasodan kaltaiseen tilanteeseen.
Huolimatta EU:n väliaikaisista kiinalaisia sähköautoja koskevista tulleista – joiden osa on jopa 35 prosenttia – tuonti jatkaa kasvuaan, kun yritykset kuten BYD imevät kustannukset tai ohjaavat tuotantoa kauppaystävällisempien maiden kautta.
Euroopan oma teollisuus on liian hidasta ja pientä kilpaillakseen tehokkaasti. Sen 327 miljardin euron kauppavaje kertoo, kuinka syvälle se on jäänyt jälkeen tuotannossa ja kilpailukyvyssä omilla markkinoillaan.
Pahempaa on, että tämä taloudellinen riippuvuus sotkee Euroopan myös moraalisesti. Monet näistä tuonnista liittyvät toimitusketjuihin, joissa hyödynnetään valvontaa, pakkotyötä ja jopa orjuutta.
Viime kuussa Brasilian viranomaiset sulkivat BYD:hen liittyvän tehtaan ja pelastivat yli 160 kiinalaista työntekijää, jotka elivät orjuutta muistuttavissa oloissa.
Euroopan markkinat ovat vaarassa joutua samaan ansaan, kun ne sitoutuvat yhä tiukemmin järjestelmään, joka tukahduttaa erimielisyydet ja vie kontrollia ulkomaille.
Saksa on osoittanut, että Eurooppa voi vielä muuttaa kurssiaan triljoonaeuroisella puolustus- ja teollisuuspane
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.