Öljyn hinnat putosivat vuoden alimmalle tasolle Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kaupan sodan vuoksi. Kiina otti käyttöön vastatoimia Yhdysvaltain öljyyn, mikä heikensi kysyntää.
Öljyn hinnat putosivat alimmalle tasolle 31. joulukuuta 2024 jälkeen Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kaupan sodan eskaloituessa. Sijoittajat ovat yhä huolissaan globaalin talouskasvun hidastumisesta ja Kiinan energian kysynnän heikkenemisestä. Kiina on maailman suurin öljyn tuontimaа. Tiistaina Kiinan valtion tariffikomitea ilmoitti, että se ottaa käyttöön 15 %:n tullin Yhdysvaltojen hiilelle ja nesteytetylle maakaasulle (LNG), sekä 10 %:n tullin Yhdysvaltain raakaöljylle, maatalouskoneille ja joillekin ajoneuvoille, alkaen 10. helmikuuta. Yhdysvaltojen Energy Information Administration (EIA) tiedot osoittivat lisäksi, että Yhdysvaltojen öljyvarastot ylittivät merkittävästi markkinoiden odotukset, mikä viittaa kysynnän heikkenemiseen.
Keskiviikkana West Texas Intermediate (WTI) -öljyn futuurit laskivat 2,3 % 71 dollariin tynnyriltä, kun taas Brent-öljyn futuurit laskivat 2,09 % 74,61 dollariin tynnyriltä. Molemmat öljyvertailuarvot nousivat hieman torstain Aasian kaupankäyntisessiossa, mutta pysyivät vuoden alimmalla tasolla.
Öljyn hinnat ovat paineen alla, sillä Yhdysvaltojen varastotiedot osoittivat, että varastot kasvoivat toista viikkoa peräkkäin. Öljyvarastot kasvoivat 8,66 miljoonaa tynnyriä viikolla, joka päättyi 31. tammikuuta, mikä ylitti merkittävästi odotetun miljoonan tynnyrin kasvun. Tämä nousu seurasi 3,5 miljoonan tynnyrin kasvua edellisellä viikolla, mikä viittaa kysynnän heikkenemiseen. Aikaisemmin Yhdysvaltojen öljyvarastot olivat laskeneet yhdeksän viikkoa peräkkäin marraskuun lopulta tammikuun alkuun, mikä oli nostanut öljyn hinnat viiden kuukauden huippulukemiin, jotka saavutettiin tammikuun puolivälissä.
Poliittiset tekijät ovat myös painostaneet öljymarkkinoita. Viime kuussa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kehotti Saudi-Arabiaa ja OPEC:ia alentamaan öljyn hintoja, vahvistaen samalla suunnitelmia lisätä Yhdysvaltojen öljyntuotantoa. Tällä viikolla Trump otti käyttöön 10 %:n tullit Kiinan tuontituotteille, mikä laukaisi Kiinan vastatoimet ja lisäsi huolta kysynnän hidastumisesta maailman kahdessa suurimmassa taloudessa. Valkoinen talo on myös uhannut ottaa käyttöön 10 %:n tullit Kanadan öljyyn, vaikka Trump on lykännyt päätöstä 30 päivällä lisäneuvotteluja varten.
Huolimatta öljyn hintojen laskusta, geopoliittiset jännitteet Lähi-idässä voivat tarjota tukea. Yhdysvaltojen presidentti Trump on ehdottanut Gazan kaistan haltuunottoa, mikä voisi pahentaa alueellisia konflikteja. Hänen odotetaan myös tiukentavan Iranin pakotteita, ja hän on ilmaissut aikomuksensa vähentää Teheranin öljynvientiin nollaan.
EIA:n mukaan Iran hallitsee 24 % Lähi-idän öljyvaroista ja 12 % maailman öljyvaroista. Sen öljynvienti on kasvanut vuodesta 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ja nykyinen tuotanto on 1,5 miljoonaa tynnyriä päivässä, mikä on 1,4 % maailman tuotannosta. S&P Globalin raportti totesi kuitenkin: "Donald Trumpin vaalivoitto Yhdysvaltojen presidenttinä sekä jatkuvat konfliktit Lähi-idässä todennäköisesti hidastavat Iranin öljyntuotannon kasvua ja uhkaavat maan suunnitelmia lisätä tuotantokapasiteettiaan."
Iran on kehottanut OPEC:ia yhdistämään voimansa mahdollisia Yhdysvaltojen öljypakotteita vastaan. 3. helmikuuta OPEC+ päätti jatkaa suunnitelmaa öljyntuotannon asteittaisesta lisäämisestä huhtikuusta alkaen, samalla kun EIA poistettiin tuotannon seurannan lähteiden listalta.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.