Trump uhkaa uusilla tulleilla kiinalaisia älypuhelimia ja elektroniikkaa, vaikka osa tuotteista vapautettiin juuri veroista. Kiina vaatii USA:ta perumaan tullit, kun taas Trump puhuu uusista semikond
Donald Trump on ilmoittanut, että Kiinassa valmistettujen älypuhelimien ja muiden elektroniikkatuotteiden tullit eivät ole poistumassa kokonaan, vaan ne siirretään eri "tullikategoriaan". Tämä tuli ilmi vain päiviä sen jälkeen, kun osa näistä tuotteista oli vapautettu jopa 145 prosentin tulleista.
Euroopan pörssit nousivat maanantaiaamuna, kun viikonlopulla oli tiedotettu joidenkin tuotteiden välttäneen näiden korkeiden tullien. Kiina on kuitenkin vaatinut Trumpia perumaan tullijärjestelmänsä kokonaan ja palaamaan "keskinäisen kunnioituksen polulle".
Yhdysvaltain virkamiehet kertoivat sunnuntaina, että tuotteet joutuisivat sen sijaan "puolijohdetulleihin", ja Trumpin odotettiin antavan lisätietoja asiasta myöhemmin. Kauppaministeri Howard Lutnick vahvisti, että uusi tulli tulee lisäksi muihin maailmanlaajuisesti asetettuihin tulleihin, joiden toteuttaminen on keskeytetty 90 päiväksi.
"Tarvitsemme lääkkeemme, puolijohteet ja elektroniikkamme valmistettavan Amerikassa", Lutnick sanoi.
Lauantaina Yhdysvaltain tulliviranomaiset olivat julkistaneet, että älypuhelimet, tietokoneet ja jotkut muut elektroniikkalaitteet vapautuisivat 125 prosentin Kiinaan kohdistuvista tuontitulleista. Trump kuitenkin kiisti tämän sosiaalisessa mediassa, sanoen tiedotteen olevan virheellinen ja korostaen, että kyse on vain eri tulliluokituksesta.
"Tarkastelemme puolijohteita ja KOKO ELEKTRONIIKAN TOIMITUSKETJUA kansallisen turvallisuuden tullitutkimuksissa", Trump kirjoitti. Hän lupasi antavansa lisätietoja puolijohdetulleista maanantaina.
Puolijohteet ovat pieniä mutta tehokkaita teknologian osia, jotka muodostavat nykyaikaisen laskennan perustan. Niitä käytetään laajasti arkipäiväisissä laitteissa, kuten älypuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa.
Sony ilmoitti maanantaina nostavansa Playstation 5 -pelikonsolinsa hintaa noin 10 prosentilla Euroopassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannassa viitaten "haastavaan taloudelliseen tilanteeseen", inflaatioon ja valuuttakurssien vaihteluihin. Yhdysvalloissa hintojen nousua ei kuitenkaan ilmoitettu.
Kiinan kauppaministeriö oli kutsunut Trumpin tullivapautuksia Yhdysvaltain "pieneksi askeleeksi" ja ilmoitti arvioivansa toiminnan vaikutuksia. Trumpin hallinnon virkamiesten viittaukset tuleviin tulleihin saattavat kuitenkin heikentää toiveita kahden suurvallan protektionistisen politiikan lieventymisestä.
Yhdysvaltain kauppanedustaja Jamieson Greer kertoi sunnuntaina, että Trumpilla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia keskustella Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa. Trump oli asettanut huhtikuun alussa 54 prosentin tuontitullit Kiinan tuotteille, joita myöhemmin korotettiin nykyiseen 145 prosenttiin.
Kiina vastasi omilla tulleillaan, aluksi 34 prosentista Yhdysvaltain tuotteisiin, sitten 84 prosenttiin ja viimeisimpänä 125 prosenttiin, jotka astuivat voimaan lauantaina. Kiinan kauppaministeriö ilmoitti viime viikolla, että se "taistelee loppuun asti", jos Yhdysvallat "jatkaa tulli- tai kauppasodan provosointia".
Trump kertoi lauantaina matkallaan Floridaan antavansa lisätietoja tullivapautuksista seuraavan viikon alussa. Valkoinen talo on perustellut tullien käyttöä neuvottelutaktiikkana saadakseen edullisempia kauppaehtoja muilta mailta.
Trump on väittänyt politiikkansa oikaisevan epäoikeudenmukaisuuksia maailmanlaajuisessa kaupankäynnissä ja tuovan työpaikkoja ja tehtaita takaisin Yhdysvaltoihin. Hänen toimensa ovat kuitenkin aiheuttaneet merkittäviä vaihteluja pörssikursseissa ja herättäneet huolta maailmankaupan supistumisesta, jolla voi olla vaikutuksia työpaikkoihin ja kansantalouksiin.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.