Euroopan ja Yhdysvaltojen markkinat jatkavat laskuaan Trumpin globaalien tariffien jälkeen. Kiinan vastatoimet kiihdyttivät tappioita, ja Saksan DAX putosi yli 5 %. Kaupankäynti on erittäin epävakaata.
Euroopan ja Yhdysvaltojen markkinat jatkavat laskuaan entisen presidentti Trumpin asettamien maailmanlaajuisten tariffien jälkeen.
Osakemarkkinat ympäri maailmaa ovat kärsineet merkittävistä tappioista viime päivinä, kun Kiina vastasi Yhdysvaltojen korkeampiin tariffteihin omilla toimenpiteillään. Kiinan kauppaministeriö ilmoitti asettavansa 34 prosentin tariffit kaikkiin Yhdysvalloista tuotuihin tuotteisiin 10. huhtikuuta alkaen. Tämä on vastaus Yhdysvaltojen vastaaviin toimiin.
Saksan DAX-indeksi putosi perjantaina yli tuhat pistettä, mikä vastaa noin viiden prosentin laskua. Saksalainen uutistoimisto dpa raportoi, että viikon lasku oli noin kahdeksan prosenttia.
Euroopan markkinat kärsivät erityisen kovista tappioista, ja useat indeksit laskivat noin viisi prosenttia. Ranskan CAC 40 putosi noin 4,3 prosenttia, mikä oli vuosien suurimmat viikkotappiot Euroopan osakemarkkinoilla.
Espanjan IBEX35-indeksi laski myös noin viisi prosenttia, kun Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan seuraukset iskivät markkinoille. Espanjan markkinat olivat kuitenkin kestäneet tariffiuutiset suhteellisen hyvin verrattuna muihin Euroopan maihin.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehotti ranskalaisia yrityksiä keskeyttämään suunnitellut investoinnit Yhdysvaltoihin. Saksan talousministeri Robert Habeck korosti, että Euroopan yhteisvastaus voisi pakottaa Trumpin perääntymään.
Euroopan unionin kauppakomissaari Maroš Šefčovič ilmoitti keskustelleensa Yhdysvaltain kauppaministeri Howard Lutnickin ja kauppanedustaja Jamieson Greerin kanssa. Hän korosti, että Yhdysvaltojen tariffit ovat ”vahingollisia ja perusteettomia” ja että EU on valmis puolustamaan etujaan.
Yhdysvaltojen markkinat kärsivät myös merkittäviä tappioita. S&P 500 laski noin kuusi prosenttia, ja Dow Jones -indeksi putosi 5,5 prosenttia. Nasdaq Composite -indeksi romahti 5,8 prosenttia.
Raakaöljyn hinta putosi alimmilleen vuoden 2021 jälkeen, ja muidenkin raaka-aineiden, kuten kuparin, hinnat laskivat huolista globaalin talouden heikkenemisestä.
Trump on antanut ristiriitaisia lausuntoja tilanteesta. Hän väitti, että Vietnam olisi halukas poistamaan kaikki tariffit, jos sopimus Yhdysvaltojen kanssa syntyisi. Hän myös syytti Kiinaa panikoinnista ja virheistä kauppasodassa.
Trump myönsi, että tariffit voivat aiheuttaa lyhytaikaista kipua amerikkalaisille, mutta korosti, että pitkän aikavälin tavoitteet, kuten teollisuustyöpaikkojen palauttaminen Yhdysvaltoihin, ovat sen arvoisia.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.