Britannia odottaa joutuvansa Trumpin tariffien kohteeksi – Downing Street ei sulje pois vastatoimia. Yhdysvaltain ja Britannian väliset talousneuvottelut jatkuvat, mutta UK on valmistautunut kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin.
Yhdistynyt kuningaskunta odottaa joutuvansa Yhdysvaltain asettamien tariffien kohteeksi, kertoo pääministerin virallinen tiedottaja. Neuvottelut maiden välisestä taloudellisesta sopimuksesta ovat olleet rakentavia, mutta ne saattavat jatkua keskiviikon jälkeen, jolloin presidentti Donald Trumpin ilmoittamat 25 prosentin autojen ja autonosien tuontiverot astuvat voimaan.
Trump on asettanut useita tariffimuotoja eri maiden tuotteille, ja Yhdistynyt kuningaskunta on jo kokenut 25 prosentin verot teräksen ja alumiinin viennissä Yhdysvaltoihin. Viikonloppuna hän viittasi, että uudet verot koskisivat kaikkia maita, ei vain niitä, joilla on suurimmat kauppataseen epätasapainot Yhdysvaltojen kanssa.
Pääministeri Keir Starmerin tiedottaja totesi:
"Pääministeri on korostanut, että toimimme aina kansallisen edun mukaisesti. Olemme valmistautuneet kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin ennen Trumpin päätöstä, jonka odotamme koskevan myös Britanniaa muiden maiden ohella."
Hallitus pitää Yhdysvaltain kanssa käytyjä neuvotteluja rakentavina, mutta korostaa, että mikään sopimus ei tehdä, jos se ei edistä brittiläisten taloudellista hyvinvointia. Tiedottajan mukaan keskustelut saattavat jatkua keskiviikon jälkeen, ja Britannia reagoi mahdollisiin tariffeihin rauhallisesti ja pragmaattisesti, sillä "kauppasota ei ole kenenkään etu". Kuitenkin hallitus ei sulje pois vastatoimia.
Liberaalidemokraatit ovat vaatineet hallitusta ottamaan käyttöön omia vastatariffeja, kuten Kanada ja Euroopan unioni ovat jo tehneet. Puolueen johtaja Ed Davey sanoi:
"Trumpille ei riitä, että pyydämme kohteliaasti. Meidän on seistävä yhdessä liittolaistemme kanssa osoittaaksemme, ettei pelottelu toimi."
Riippumaton budjettivalvontaviranomainen (OBR) on varoittanut, että vastakkainen kauppasota heikentäisi talouskasvua ja vähentäisi valtiovarainministeri Rachel Reevesin liikkumavaraa budjettisääntöjen puitteissa. Tämä saattaisi johtaa joko veronkorotuksiin tai menojen leikkauksiin.
OBR:n viimeisimmän ennusteen mukaan bruttokansantuote (BKT) olisi 0,6 % alhaisempi tänä vuonna ja 1 % alhaisempi ensi vuonna pahimmassa tapauksessa, jos Britannia ja muut maat vastaisivat tariffeihin. Jos Britannia ei vastaa, vaikutus olisi pienempi.
Britannian mahdolliset vastatoimet eivät ole vielä selvillä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tullimaksut Yhdysvalloille tärkeille brittiläisille tuotteille tai kohdennettu toiminta, kuten Harley-Davidson-moottoripyörien verottaminen.
Autoteollisuuden mukaan Britannian autovienti Yhdysvaltoihin on noin 7,6 miljardia puntaa vuodessa, ja Yhdysvallat on maan toiseksi suurin autojen vientimarkkina EU:n jälkeen. Trumpin suunnitellut tariffit voivat kohdistua erityisesti Rolls-Roycen ja Aston Martinin kaltaisiin brittiläisiin luksusautomerkkeihin.
Trumpin mukaan uudet toimet tukevat amerikkalaisia valmistajia ja suojelevat työpaikkoja, vaikka ne saattavat nostaa kuluttajien hintoja. Helmikuussa Valkoisessa talossa käydyssä tapaamisessa hän vihjasi mahdollisesta "oikeasta kauppasopimuksesta", joka voisi suojella Britanniaa muille maille uhkaavilta tariffeilta.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.