Venäjän kaasunsiirron pysäyttäminen Ukrainan kautta nosti hintoja Euroopassa. Varastot hupenevat nopeasti ja hinnat nousevat kylmän sään ja rajoitettujen toimitusten vuoksi.
Euroopan kaasumarkkinoilla hinnat nousivat merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjän kaasunsiirto Ukrainan kautta pysäytettiin 1. tammikuuta 2025. Hollantilaisessa TTF-pörssissä, joka on Euroopan markkinoiden viitepiste, hinnat nousivat yli 4 %, 51 euroon megawattitunnilta – korkeimmalle tasolle lokakuun 2023 jälkeen.
Myös Suomen markkinoilla havaittiin vastaavia hintoja, ja kaasua kaupattiin samalla tasolla. Hintojen nousuun vaikutti lisäksi Pohjois-Euroopan kylmä sää, joka johti varastojen nopeaan hupenemiseen.
Gas Infrastructure Europe -järjestön tietojen mukaan Euroopan kaasun varastot hupenevat nopeammin kuin koskaan viime vuosina, ja täyttöaste on noin 71 %. Suomessa varastot ovat pienentyneet vielä nopeammin, marraskuun 100 prosentista vain 65 prosenttiin.
Vaikka hinnat nousevat ja varastot vähenevät, Euroopan unioni ei odota välitöntä energiakriisiä. Markkinoiden epävakaus lisää kuitenkin kotitalouksien kustannuksia ja vaarantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukyvyn.
Keski-Euroopan maat, kuten Unkari ja Slovakia, ovat erityisen haavoittuvia, koska ne kattoivat 65 % kaasunkulutuksestaan Ukrainan kauttakulkureitin kautta vuonna 2023. Euroopan komissio on ehdottanut ratkaisuksi kaasutoimituksia Kreikasta, Turkista ja Romaniasta Trans-Balkan-reittiä pitkin tukemaan vaikutuksen alaisia maita.