Trump jatkaa tariffipolitiikkaansa: Yhdysvallot aikoo kohdistaa uusia tulleja lääketeollisuudelle, mikä uhkaa häiritä globaaleja toimitusketjuja ja vaikuttaa Euroopan suuriin vientimaihin.
Yhdysvaltain presidentti on ilmoittanut uusista tulleista lääketeollisuuden tuotteille, mikä on herättänyt huolta kansainvälisillä markkinoilla. Vaikka viime viikolla julkistetut toimet aiheuttivat merkittäviä markkinoiden heilahteluja, presidentti pitää kiinni aikeistaan laajentaa tullijärjestelyjä.
”Julkistamme pian merkittävät tullit lääkkeille,” presidentti sanoi republikaanien keräystilaisuudessa tiistaina. Hän ei kuitenkaan antanut tarkempia yksityiskohtia suunnitelmistaan.
Yksi tullien taustalla olevista motiiveista on presidentin pyrkimys lisätä lääkkeiden valmistusta Yhdysvalloissa. Maan lääkemarkkinat ovat maailman suurimmat, ja tuontituotteiden osuus on merkittävä.
Kuitenkin jotkut suurimmista vientimaista saattavat hyväksyä tullien aiheuttamat kustannukset sen sijaan, että siirtäisivät tuotantoaan. Esimerkiksi Intia on yksi merkittävimmistä geneeristen lääkkeiden viejistä Yhdysvaltoihin. ING:n sektorianalyytikko Diederik Stadigin mukaan Intian osuus Yhdysvaltojen lääkkeiden tuonnista on noin 6 prosenttia.
”On epätodennäköistä, että suurimmat intialaiset geneeristen lääkkeiden valmistajat siirtäisivät tuotantoaan Yhdysvaltoihin, koska Intiassa valmistaminen on huomattavasti halvempaa,” Stadig totesi.
Euroopassa erityisesti brändilääkkeitä valmistavat yritykset saattavat kuitenkin harkita investointeja Yhdysvaltoihin, koska niiden tuotteiden katteet ovat yleensä korkeammat. Stadig varoittaa, että tällainen kehityssuunta voisi vähentää lääkkeiden tuotantoa Euroopassa ja heikentää alueen talouskasvua.
Euroopan maista Irlanti, Saksa ja Sveitsi ovat erityisen alttiita mahdollisille Yhdysvaltain tulleille. Myös Alankomaat, Italia ja Belgia vievät merkittäviä määriä lääkkeitä Yhdysvaltoihin.
Euroopan komissio on ilmaissut huolensa uusien tullien vaikutuksista. Tiistaina komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskusteli aiheesta useiden suurten lääkeyhtiöiden, kuten Novo Nordiskin, Bayerin ja Sanofin, kanssa. Keskusteluissa korostettiin, että tullit voisivat häiritä globaaleja toimitusketjuja ja vaarantaa sekä eurooppalaisten että amerikkalaisten potilaiden lääkkeiden saatavuuden.
Euroopan komissio on ilmaissut halunsa neuvotella ratkaisusta Yhdysvaltain hallituksen kanssa ja korostaa yhteistyön tärkeyttä lääkemarkkinoiden vakauttamisessa.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.