Yhdysvaltain kananmunapula: Onko Eurooppa valmis auttamaan huolimatta tariffikiistoista? Yhdysvallat etsii kananmunia Euroopasta vakavan kotimaisen pulaan, mutta erilaiset elintarviketurvamääräykset ja omat tuotantovaikeudet hankaloittavat vientiä.
Yhdysvallat etsii maailmalta munia vakavan kotimaisen pulahelpotuksen vuoksi. Maassa on kärsitty merkittävästä munapulasta lintuinfluenssan aiheuttamien tuotantokatkosten seurauksena, mikä on johtanut hintojen jyrkkään nousuun ruokakaupoissa.
Yhdysvaltain maatalousministeriö (USDA) on lähettänyt pyynnön eurooppalaisille munatuottajille helmikuun lopussa, jotta nämä lähettäisivät munia Yhdysvaltoihin. Tullikiistoista huolimatta Saksa, Tanska, Italia, Puola ja Ruotsi ovat yksiä maista, joihin USDA on ottanut yhteyttä.
Euroopan tuottajien olisi kuitenkin haastavaa täyttää amerikkalaisten tarpeita. Poliittisten jännitteiden lisäksi esteenä ovat erilaiset elintarviketurvallisuusvaatimukset. Yhdysvalloissa tuoreet munat on desinfioitava ja jäähdytettävä ennen kuluttajille toimittamista, kun taas EU:ssa luokan A munia myydään pesemättöminä ja ilman pitkäaikaista jäähdytyksiä.
"Nämä ovat kaksi täysin erilaista järjestelmää", sanoo Saksan Munayhdistyksen puheenjohtaja Hans-Peter Goldnick.
Monissa EU-maissa kuluttajat ostavat usein munia, joihin voi olla jäänyt höyheniä tai kanan ulostetta. Esimerkiksi Saksassa perheomisteisen Saballus-siipikarjatilan tilanomistaja David Karlsch kertoo, että munat kerätään pesistä, pakataan ja myydään suoraan tilalta tai jäähdytetystä myyntiautomaatista.
Puola, merkittävä munien viejämaa, on saanut myös Yhdysvaltojen pyynnön. Kansallisen Siipikarja- ja Rehutuottajien Kamarin johtaja Katarzyna Gawrońska korostaa, että pesemättömien munien käyttö on merkittävä este, sillä EU-maat eivät yleensä puhdista munia suojaavan kuorikerroksen häviämisen ja bakteerien leviämisen riskin vuoksi.
Vaikka EU:n säännökset kieltävät pöytämunien pesemisen, jäsenvaltioilla on jonkin verran joustovaraa. Esimerkiksi Ruotsissa munien peseminen on yleistä, mutta maa on ilmoittanut, ettei sillä ole ylimääräisiä munia vientiin. Tanskassa Munayhdistyksen toimitusjohtaja Jørgen Nyberg Larsen toteaa, että EU:ssa ei ole merkittävää ylituotantoa, joten Yhdysvaltojen lisätuonnin todennäköisin muoto olisi jauhe- tai muut jalostetut tuotteet.
Italiassa maatalousjärjestö Coldirettin mukaan Yhdysvallat on kysellyt hätätoimituksia Pohjois-Italian Veneton alueelta. Maan tuotanto kattaa kuitenkin vain kotimaisen kysynnän, ja lintuinfluenssa on heikentänyt siipikarjateollisuutta. Saksassakin kotimainen tuotanto vastaa noin 73 % kulutuksesta, ja maa joutuu itse tuomaan munia Alankomaista.
Yhdysvallat on saanut uusia munatoimituksia Turkista ja Etelä-Koreasta, mutta määrät ja tuotetyypit eivät ole tiedossa. Maan tuotanto on laskenut lähes 10 % vuodessa, ja vientiä on vähennetty kotimaisen tarjonnan vahvistamiseksi.
Viime aikoina markkinat ovat kuitenkin osoittautuneet merkkejä paranemisesta. Lintuinfluenssatapaukset ovat vähentyneet, ja tukkuhinnat ovat laskeneet huomattavasti. Kuluttajahinnat alkavat vasta seurata tätä kehitystä, mutta pääsiäisen ja pesahinnoittelun aiheuttama kysynnän kasvu voi taas nostaa hintoja.
Vaikka Yhdysvaltain ja Euroopan välit ovat olleet kireät kauppakiistojen vuoksi, monet viranomaiset korostavat, että munien vientiä ei suljeta pois. Kuten Goldnick toteaa, "jos hinta on oikea, toimitan". Lopulliset päätökset tehdään liiketoiminnan ehdoilla.
Kansainvälinen velallisrekisteri
Varmista yksityiskohtaisen tarkistuksen avulla, että taloudellinen historiasi on todellakin puhdas ja velaton.